V&D moet blijven!

Een enorme ‘gewonemensenwinkel’ noemt het FD onze nationale pispaal V&D.
Hoewel veel er op wijst dat de ondergang nabij is als de eisen tot loons- en huurverlaging niet worden ingewilligd, hoop ik toch dat er snel een oplossing komt.
Ruzie maken en de gang naar de rechter zijn m.i. onverantwoord. Ook als Sun Capital chantage politiek bedrijft, moet er worden gepraat. Met medewerkers, verhuurders en leveranciers.

Het is makkelijk te roepen dat V&D geen toekomst had, heeft en nooit zal krijgen.
Ja, La Place is uiterst belangrijk voor V&D, maar V&D ook voor La Place!
Dagelijks komen er nog steeds heel veel mensen over de vloer, die helaas te weinig kopen. De conversieratio’s en vloerproductiviteit zijn veel te laag. Assortimenten, prijsstelling en winkelomgeving zijn kennelijk niet aantrekkelijk genoeg. Maar op alle terreinen van het winkelen zijn ongetwijfeld grote verbeteringen mogelijk en de pilot in Leiden laat zien dat ook V&D in staat is een ‘lekkere’ winkel neer te zetten, die de zintuigen streelt en de kooplust aanwakkert. Assortiment, prijsstelling en personeelsbestand zijn nog niet uitgebalanceerd, maar toch…… een aanwinst voor het winkelbestand!

Sun Capital zegt bereid te zijn te blijven investeren en het door Jacob de Jonge geschetste ‘vergezicht’ te gaan realiseren. Mits,…….personeel en de verhuurders van panden aanzienlijk willen inleveren op salaris en huurpenningen.
Chantagepolitiek? Ja! Maar is dat, gezien de grote belangen die op het spel staan, een reden de hakken in het zand te zetten en het juridische gelijk te gaan halen? Laten we niet vergeten dat de gevolgschade van het wegvallen van V&D (en Hema) gigantisch is.
Je moet er niet aan denken dat er, naast de toenemende leegstand, nieuwe grote gaten gaan vallen in het winkelbestand van onze steden. Als V&D wegvalt heeft dat grote gevolgen voor andere winkels en de vele eigenaren van winkelpanden.
Dat geldt ook voor goedlopende winkelgebieden als Amstelveen en Hoog Catherijne.
En, waar vinden die duizenden medewerkers nieuw emplooi?

Inderdaad, de toekomst van warenhuizen staat al vele jaren ter discussie. Grote namen lijken soms op een traag lopende dinosauris. Toch zijn er ook legio voorbeelden van warenhuizen die zichzelf opnieuw hebben uitgevonden en als eigentijdse omnichannel retailer volop meedoen aan het marktgevecht. Ik zou niet weten waarom succesvolle ‘kunstjes’ van andere retailers niet door V&D zouden kunnen worden toegepast.
Nieuwe technologie dient zich dagelijks aan. De aloude ‘meesters’ in oneindig grote assortimenten zouden juist in het nieuwe online tijdperk beter de weg moeten weten dan vele nieuwkomers. Zo moeilijk is dat niet. Eerder een kwestie van de juiste mensen met de juiste visie en een houding dat je iedere dag opnieuw kunt beginnen.

De nieuwe V&D in Leiden gaf hoop. Ondanks de nog niet uitgebalanceerde assortimenten. En de verliezen, ontdaan van hoge posten ‘eenmalige kosten’, lijken te overzien. Het is aan het nieuwe management de medewerkers, verhuurders en leveranciers te overtuigen van de levensvatbaarheid van V&D. De huidige eigenaar moet dat dan wel onderschrijven…..
Ik hoop dat het verstand zegeviert en na alle boosheid snel weer oog komt voor de lange termijn belangen van medewerkers, verhuurders en alle andere winkels in onze belangrijkste winkelstraten. V&D heeft 63 vestigingen op toplokaties. Bankroet betekent een domino effect en heel veel gevolgschade voor onze binnensteden, waar V&D nog steeds een belangrijke klantentrekker is. En we moeten vooral niet willen dat opnieuw duizenden mensen hun baan verliezen, omdat niet tot het uiterste getracht is V&D te redden. Dat geldt uiteraard ook voor Hema.

Wellicht kan in de zoektocht naar oplossingen ook gekeken worden naar nieuwe eigendomsstructuren, bijvoorbeeld naar John Lewis Partnership. Loonderving en huurverlaging zouden dan kunnen worden omgezet in aandelen.
Ook lijkt meer ‘autonomie’ voor management en medewerkers in de vestigingen te overwegen. Assortimentskeuze, personeelsinzet en marktbewerking kunnen dan beter worden afgestemd op de lokale behoeften. Ook franchising is m.i. te overwegen voor de kleinere vestigingen.

Als de nood het hoogst is, is de toekomst nabij. Wijsheid en regie lijken op dit moment belangrijker dan de beantwoording van de schuldvraag en de beoordeling van het gedrag van Sun Capital. Daarover en over nieuwe regelgeving voor private equity zullen we het later nog wel hebben…..
Nu zeg ik: red deze belangrijke ‘gewonemensenwinkel’! Het leed van een faillissement en de daaropvolgende domino effecten is niet te overzien.
V&D en Hema zijn belangrijk voor duizenden medewerkers, honderden leveranciers en alle andere winkeliers in onze binnensteden. En voor miljoenen klanten! Zonder dit type winkels steeds minder bezoekers aan minder aantrekkelijke steden.
Bovendien geloof ik in het middensegment. Daar zit veel vis en retailers moeten offline en online vooral blijven vissen waar de vis zit. Ook V&D!

Ton Bos

Ton Bos is directeur Retail Wholesale Group management consultants, heeft tientallen jaren ervaring als strategie- en organisatie adviseur van handelsbedrijven en was tot 2013 programmasamensteller van ‘What’s going on in Retailing?!’.

About

Ton Bos is directeur Retail Wholesale Group management consultants, heeft tientallen jaren ervaring als strategie- en organisatie adviseur van handelsbedrijven en was tot 2013 programmasamensteller van ‘What’s going on in Retailing?!’.

Posted in Retail

Blog volgen?

Ontvang de nieuwste blogs als eerste.
* = required field

Powered by:

logo 10-europe